28 d’oct. 2010

MAS BELLPUIG DE TARADELL


Continuant amb les “excursions”, hem conegut en Gerard, un noi idealista que es dedica a l’agricultura ecològica per vocació, casa seva sembla bén bé d’una altra època.

Avui en dia no hi ha gaire gent que encara treballi amb tracció animal gràcies a un cavall. També guarda eines antigues i rega amb aigua d’un pou i d’una sèquia.

A part de l’hort també té vaques i gallines ecològiques i fa cultius de cereal ecològic.

Per guanyar-se la vida té una agro-botiga, on ven cistelles mixtes de fruita i verdura, es dedica a l’agro-turisme i té una parada al mercat de Vic.

Està apuntat a la organització WWOOF que t’ofereix estades en horts ecològics i dónen allotjament i dietes gratuïtament a canvi de treball i pertany a la Xarxeta, que és qui li subministra la fruita.

Com podeu veure, és un bon equilibri entre treball i cooperació.

21 d’oct. 2010

EL TERCER MOSQUETER: MARIANO BUENO

Finalment hem aconseguit conèixer el tercer pilar de l’agricultura ecològica.


Primer vam rebre la visita d’en Gaspar Caballero, després vàrem poder visitar en Santi Soto al seu “Vergel de las hadas” i ara hem pogut disfrutar de la companyia i experiència d’en Mariano Bueno.

Ha sigut un dia realment complert, al matí conferència privada (jejeje, en Mariano per nosaltres sols!!!), després de dinar visita a l’hort del Dolcet i als horts de Can Sanglas i per últim al vespre, conferència pública a la biblioteca.
Per nosaltres ha estat una experiència molt bona, en Mariano Bueno és un home molt tranquil i senzill, que s’explica molt bé i s’ha interessat molt pel nostre hort.

Tot i que a grans trets, les seves ensenyances ja les hem anat seguint al llarg del mòdul, sempre hi ha algún que altre consell per millorar la nostra feina.
Com per exemple, el fet d’utilitzar llet o iogurt i alls per fer extractes, és una cosa interessant que nosaltres desconeixíem totalment. Segons ell, els extractes es poden fer de qualsevol planta, buscant aquelles que per la seva naturalesa tinguin les propietats que volem utilitzar.
Una altra idea que compartim plenament, és la gran importància que ténen les varietats locals per la nostra salut, ja que es troben en les mateixes condicions climàtiques i ambientals que nosaltres.
Un concepte que també ens va cridar molt l’atenció és com l’estat anímic d’una persona pot influïr directament sobre la seva salut. Segons Bueno, un minut d’estar enfadats o de mal humor és equivalent a si es desactivés el sistema inmunitari durant 6 hores. En canvi, la mitjana de vida de les persones que manténen contacte amb la natura es veu incrementada.

Ara que hem compartit experiències amb aquests tres grans mestres, ens sentim més preparats per continuar fent la nostra petita aportació per un món més sostenible, ja que com diu en Mariano Bueno “Avui en dia, el més revolucionari és fer un hort ecològic, ja que va en contra del sistema”.


15 d’oct. 2010

RECUPEREM ELS ROSERS DE LA PLAÇA


Suposem que a hores d’ara tots us haureu adonat que han començat les obres del pàrquing de la plaça Fra Bernadí (com per passar desapercebudes).
Doncs bé, nosaltres hem pensat una manera de que la plaça vella continuï existint en la memòria dels manlleuencs i manlleuenques.
Aquest petit granet de sorra ha consistit en agafar-ne (amb permís, es clar) els bonics rosers que durant tants anys han presenciat molts moments de la vida dels ciutadans i que han esdevingut una part important de la història de Manlleu.
Alguns d’ells els hem plantat al nostre hort i els altres els tenim en testos esperant una nova llar

A més a més, també s’ha intentat salvar el magnífic Cedre Blau, d’entre 50 i 60 anys d’edat. Després d’un gran desplegament, l’arbre ha sigut re-allotjat al parc del Ter, a l’alçada del colomar. Esperem que l’operació hagi estat un èxit i l’arbre sobrevisqui al seu nou emplaçament.

1 d’oct. 2010

JA HEM COMENÇAT EL PROJECTE DE MILLORA DE LA FONT DE TARRÉS

En el primer semestre vam rebre, des de l’àrea de Medi Ambient de l’OPE, l’encàrrec de portar a terme la millora de la Font de Tarrés, actualment absorbida pel polígon industrial.

El disseny d’aquest projecte, el vam treballar tots junts a l’aula:

Primer vàrem anar a prendre mides sobre el terreny per fer-ne un dibuix a escala i després vam fer una pluja d’idees de com ens agradaria millorar-la. Un cop acabat el disseny amb totes les propostes, el vam presentar a Medi Ambient.

Aquest mes, ens han retornat el projecte aprovat, amb les propostes factibles segons el pressupost destinat i les possiblitats del lloc, i ens han donat el permís per portar-lo a terme. De moment hi hem posat una taula amb dos bancs perquè s’hi pugui anar a menjar i també hem paliat l’efecte de la paret de formigó plantant-hi 15 fotínies.