Finalment hem aconseguit conèixer el tercer pilar de l’agricultura ecològica.
Primer vam rebre la visita d’en Gaspar Caballero, després vàrem poder visitar en Santi Soto al seu “Vergel de las hadas” i ara hem pogut disfrutar de la companyia i experiència d’en Mariano Bueno.
Ha sigut un dia realment complert, al matí conferència privada (jejeje, en Mariano per nosaltres sols!!!), després de dinar visita a l’hort del Dolcet i als horts de Can Sanglas i per últim al vespre, conferència pública a la biblioteca.
Per nosaltres ha estat una experiència molt bona, en Mariano Bueno és un home molt tranquil i senzill, que s’explica molt bé i s’ha interessat molt pel nostre hort.
Tot i que a grans trets, les seves ensenyances ja les hem anat seguint al llarg del mòdul, sempre hi ha algún que altre consell per millorar la nostra feina.
Com per exemple, el fet d’utilitzar llet o iogurt i alls per fer extractes, és una cosa interessant que nosaltres desconeixíem totalment. Segons ell, els extractes es poden fer de qualsevol planta, buscant aquelles que per la seva naturalesa tinguin les propietats que volem utilitzar.
Una altra idea que compartim plenament, és la gran importància que ténen les varietats locals per la nostra salut, ja que es troben en les mateixes condicions climàtiques i ambientals que nosaltres.
Un concepte que també ens va cridar molt l’atenció és com l’estat anímic d’una persona pot influïr directament sobre la seva salut. Segons Bueno, un minut d’estar enfadats o de mal humor és equivalent a si es desactivés el sistema inmunitari durant 6 hores. En canvi, la mitjana de vida de les persones que manténen contacte amb la natura es veu incrementada.
Ara que hem compartit experiències amb aquests tres grans mestres, ens sentim més preparats per continuar fent la nostra petita aportació per un món més sostenible, ja que com diu en Mariano Bueno “Avui en dia, el més revolucionari és fer un hort ecològic, ja que va en contra del sistema”.